Què és...?

  Caloria: unitat de mesura de l’energia que allibera un aliment o que consumeix ("perd") una persona quan fa una activitat física.

  Nutrients: són substàncies que formen aliments com les peces d’un "mecano", i que aprofitem per a nosaltres després de digerir els aliments que mengem.

  Glúcids o hidrats de carboni lents: donen la millor forma d’energia perquè s’allibera a poc a poc. Aquesta energia pot durar tota una tarda (o un matí) i es gasta quan corres, jugues, penses...: quan t’esforces a fer les coses.

  Greixos o lípids: són els nutrients que emmagatzemen més energia. El nostre cos els fa servir per a algunes molècules importants (hormones, colesterol...), i no li agrada desfer-se’n. Els greixos que no es cremen amb l’activitat física, s’acumulen en el teixit gras.

  Proteïnes: són les peces que necessitem per créixer i reparar-nos. Serveixen per formar els nostres músculs, la pell, els cabells, les defenses internes i moltes altres estructures.

  Vitamina A: va molt bé per a la vista, la pell, el creixement i la reproducció.

  Vitamines B: necessàries per al creixement i la pell. Aquestes vitamines fan que els hidrats de carboni i les proteïnes s’aprofitin al màxim.