Què és...?

  Caloria: unitat de mesura de l’energia que allibera un aliment o que consumeix ("perd") una persona quan fa una activitat física.

  Nutrients: són substàncies que formen aliments com les peces d’un "mecano", i que aprofitem per a nosaltres després de digerir els aliments que mengem.

  Glúcids o hidrats de carboni lents:
  donen la millor forma d’energia perquè s’allibera a poc a poc. Aquesta energia pot durar tota una tarda (o un matí) i es gasta quan corres, jugues, penses...: quan t’esforces a fer les coses.

  Sucres ràpids: són un tipus d’hidrats de carboni o glúcids que donen l’energia tota de cop, que "crema" per dins si no hi ha activitat física immediata. A les dents, alimenten els microbis responsables de la formació de la càries dental.

  Greixos o lípids: són els nutrients que enmagatzemen més energia. El nostre cos els fa servir pera algunes molècules importants (hormones, colesterol...), i no li agrada desfer-se’n. Els greixos que no es cremen amb l’activitat física, s’acumulen en el teixit gras.

  Vitamines B: necessàries per al creixement i la pell. Aquestes vitamines fan que els hidrats de carboni i les proteïnes s’aprofitin al màxim.


  Vitamina C: la fem servir per formar les nostres defenses internes. És important per a la pell, els ossos i les dents. Va bé contra l’anèmia perquè ajuda a absorbir el ferro.


  Calci: és molt important per formar l’esquelet i les dents. Té la seva feina principal en la contracció dels músculs i el batec del cor.