Inici 8-12 anys Què és el coronavirus?

Què és el coronavirus?

by escoles_admin

Els pares estan amoïnats. I aquest cop no és perquè hi hagi una ‘passa’ a l’escola. Si no perquè ha aparegut un virus molt contagiós que fa que hi hagi persones que es puguin trobar molt malament.

L’Eloi, el mestre de gimnàstica ja ha passat aquest virus. Hi ha nenes i nens que feien córrer que el mestre no ens feia les classes online perquè havia aprofitat i s’havia inscrit a una marató en un altre país i estava de viatge. Però no. El que estava fent era recuperar-se després d’haver estat uns dies a l’hospital perquè no podia respirar bé. Ell, l’Eloi!! El mestre que en sap més que tots d’això de les respiracions, que ens ensenya com hem de respirar nosaltres quan fem voltes al pati durant l’hora d’exercici físic. No m’ho puc creure!

Els virus són organismes molt petits que causen algunes malalties. El coronavirus és un tipus de virus molt contagiós, que viatja a través de les persones i que ha arribat a tots els països del món.

Es transmet a través dels esternuts o de les gotes de saliva quan estosseguem. També si toquem material contaminat i ens toquem els ulls, la boca o el nas.

El primer dia de curs l’Eloi ja ens ho ha explicat: quan estornudem hem de tapar-nos la boca amb l’avantbraç i no deixar que cap goteta de saliva arribi a cap dels nostres companys. Perquè en el cas que sense saber-ho tinguéssim el virus el podriem enganxar a tota la classe.

I què passa si ens contagiem?

El virus pot provocar tos, febre, problemes per respirar i altres símptomes. Cada persona pot tenir-ne uns o d’altres segons el seu estat de salut i la seva situació.
Per tant, el virus no afecta a tothom de la mateixa manera, hi ha persones a qui els afecta més i d’altres a qui els afecta menys.

Com podem evitar contagiar-nos del coronavirus

Rentant-nos les mans molt sovint amb aigua i sabó i durant 20 segons.
– Portant sempre la mascareta.
– Respectant la distància de seguretat entre persones.
Cobrint-nos la boca quan estosseguem i el nas quan esternudem.
No ens hem de tocar els ulls, el nas i la boca.
– Hem d’evitar el contacte amb persones malaltes i persones grans més vulnerables.

Aquestes mesures són molt importants perquè disminueixi el contagi de la malaltia i, per tant, el número de persones malaltes. D’aquesta manera els sanitaris podran ajudar millor a les persones que han contret el virus.

Perquè hem de posar-nos la mascareta?

La mascareta és una mesura de protecció juntament amb el rentat de mans freqüent i la distància entre persones per evitar contagiar-nos.

Les principals funcions de la mascareta són:
– Protegir altres persones de la contaminació de la nostra saliva.
– I segons el tipus de mascareta també protegir-nos el nas i la boca de la contaminació de la saliva d’altres persones.

Actualment a Catalunya, els adults i les nenes i els nens a partir de sis anys és obligatori que portin la mascareta en espais tancats on coincidim amb altres persones, o en espais en els que no podem mantenir la distància de seguretat d’1,5 metres entre persones.

L’Eloi no vol que cap de nosaltres agafi el virus igual que ell i diu que, tot i que sigui un rotllo haver de portar la mascareta, cal que ho fem per a que puguem anar a l’escola igualment  tot i que el coronavirus ens continuï rondant.

Com ens hem de posar la mascareta?

És important fer-ho bé:

1. El primer pas és rentar-nos les mans a consciència.
2. La mascareta ha de cobrir la boca, el nas i la barbeta.
3. No ens hem de tocar la mascareta mentre la portem posada.
4. L’hem de llençar quan estigui humida
5. Per treure’ns-la, ho hem de fer des de la part de darrera.
6. Llençar-la en una bossa tancada i rentar-nos les mans.

Ah! I no, la mascareta no es penja del canell o es posa al cap com a diadema o… sinó que quan ens la traiem es guarda en una bosseta de roba o de paper per tornar-nos-la a posar quan calgui.

Quan desapareixerà el coronavirus?

Actualment ja hi ha diversos laboratoris que han desenvolupat vacunes contra la COVID-19 i s’ha començat a vacunar a la gent gran, els sanitaris…

Igualment però hem de continuar prenent mesures per no contagiar-nos ja que fins que no hi hagi gran qüantitat de persones vacunades no estarem protegits.

Cal que ens quedem a casa quan no ens trobem bé, ens rentem les mans sovint i seguim les indicacions que ens donin des de l’escola o l’administració sanitària.

Les nenes i els nens habitualment no us poseu malalts. Però la vostra col·laboració és molt important per no contagiar a les persones del vostre entorn.

Segur que ho fareu bé, oi? 😉

Autora: Maria Perelló, Farmacèutica

Relacionados

Aquesta web utilitza cookies per obtenir dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continues navegant considerem que acceptes el seu ús. Acceptar Llegir més