Si et pica el cap, pots tenir polls.
Si et pica el cap i et veu un metge o un farmacèutic, et pot dir que tens Pediculus humanus capitis. No t’espantis, t’està dient que tens POLLS!!!!
Què són els polls?
Es podria afirmar sense por que els paràsits que més sovint visiten les escoles són els polls.
Com que possiblement els polls també han visitat la teva escola, potser en saps moltes coses… o potser no. Per això, aquí t’expliquem el que considerem interessant i útil per treure-te’ls de sobre.
Els polls són insectes hematòfags (s’alimenten de sang) i parasitaris (viuen a costa dels altres) que s’instal·len als cabells del cap de les persones (Pediculus humanus capitis). També n’hi ha que s’instal·len a tot el cos i a la roba (Pediculus humanus corporis), i d’altres que ho fan concretament al pubis (Phthirus pubis). Però d’aquests dos últims de moment no en parlarem.
Com és un poll?
Ja hem dit que és un insecte, i com molts insectes és petit. La grandària d’un poll varia entre 2 i 4 mm. i en tant poc espai hi tenen de tot. Els mascles són més petits que les femelles.
Són allargats i de color gris, blanc i groc. Quan estan plens de sang són vermells. Hem dit que eren insectes hematòfags, o sigui que s’alimenten únicament de sang.
Descobreix el cos d’un poll:
El cap és molt més petit que el cos. Al cap hi tenen dos ulls, dues antenes i un aparell bucal. Aquest aparell bucal és un petit bony que està situat a la part anterior del cap.
El llavi superior és una minúscula trompa. Amb aquest aparell, el poll segrega saliva i una substància anticoagulant, i a continuació succiona la sang. Podríem dir que els polls són petits vampirs!!?
Del tòrax en surten tres parells de potes que acaben en una garra premsora (com una pinça) amb la qual es fixen als cabells o la roba. Les femelles el tenen en forma de “V” i els mascles arrodonit o en forma d’”U”. Quan les femelles s’han fixat als cabells o la roba, dipositen els ous (llémenes).
Als costats de l’abdomen hi tenen els orificis respiratoris i l’aparell genital. Les femelles tenen un parell de gonopodis (aparell que segrega una substància com el ciment) que els permeten fixar-se al cabell o la roba i segregar un líquid per subjectar els ous, generalment a l’arrel del cabell. Aquest líquid és resistent a l’aigua i al sabó, i això és el que fa que sigui tan difícil eliminar els polls.
Segur que ara pots construir aquest puzle sense cap problema!!!
Com neix i viu un poll?
Un poll viu en tres estats: ou o llémena, nimfa i adult. I acostuma a viure entre 30 i 40 dies (Si no se’l mata abans!).
Un poll femella posa uns 10 ous al dia, la qual cosa significa que en tota la seva vida en pot posar uns 200.
Entre 5 i 11 dies després d’haver posat els ous (període de maduració), apareixen les nimfes, que després de tres transformacions successives, al cap de 15 dies, ja són adults.
El terme mitjà del cicle vital d’un poll és de 18 dies.
L’escalfor del cos humà (37ºC) va molt bé als polls per al seu desenvolupament. Els adults s’alimenten de sang que xuclen a poc a poquet però molt seguit. La saliva que el poll diposita a la petita ferida de la picada és la responsable de la irritació i de la picor.
Encara que siguin molt petits, es poden veure perfectament. També les llèmenes o els ous que són encara més petits que els polls (0.6-1 mm) es poden veure amb facilitat. De vegades poden semblar caspa. Però, a diferència de la caspa, si sacseges el cap o raspalles els cabells, les llémenes o els ous no cauen. També podem distingir entre els ous plens i els buits. Els plens són de color blanc i no brillen, en canvi els buits són quasi transparents.
T’ha visitat mai un poll?
Mira què cal que passi perquè un poll arribi al teu cap. Només que un nen o nena de l’escola tingui un poll és suficient perquè en puguin tenir tots, si no es prenen les mesures corresponents.
La infestació de polls al cap és molt normal en nens/nenes de 6 a 10 anys.
Com van d’un lloc (o d’un cap) a l’altre els polls? Generalment, els polls s’encomanen d’una persona a una altra per contacte directe. Per això, cal prendre les precaucions necessàries per eliminar els polls, i fer el que el farmacèutic, els mestres o els pares ens fan fer.
I els polls, com poden anar amunt i avall dels caps dels nens i nenes de l’escola? Els polls tenen un aparell locomotor molt actiu. És per això que poden passar del cap d’un nen a l’altre amb molta facilitat.
Altres maneres de transportar polls d’un cap a l’altre són a través de les pintes o els raspalls dels cabells i/o intercanviant gorres o barrets.
Per què ens pica el cap quan tenim polls?
- La picor és el símptoma més comú de la presència de polls, i s’explica perquè és la nostra resposta al·lèrgica a la saliva que el poll ens injecta quan ens xucla la sang (quan ens pica).
- És per això que quan tenim polls ens passem el dia gratant-nos. I gratar-se, i gratar-se, i gratar-se no soluciona el problema dels polls. Al contrari: gratant, gratant et pots fer petites ferides que no ajuden gens a no tenir picor.
Com podem eliminar els polls?
Quan hi ha l’evidència que tenim polls caldrà actuar de manera paral·lela fent
Prevenció (per no contaminar els altres): ho haurem de dir als nostres companys de classe i a més a més seguir unes mesures higièniques:
– Deixar-nos revisar el cap pels pares, sobretot darrere de les orelles, al clatell i al serrell.
– Rentar-nos amb freqüència els cabells: dues o tres vegades per setmana.
– Pentinar-nos diàriament els cabells. Netejar les pintes i els raspalls sovint.
– No deixar els estris de neteja als germans o companys de classe.
Tractament (per eliminar-los): Es fan servir insecticides de contacte que produeixen la mort del poll per paràlisi.
Recorda
Ara que ja coneixes la vida i les intencions dels polls, recorda que per eliminar-los s’ha d’actuar amb immediatesa i, sobretot, que:
- Cal consultar el metge o farmacèutic.
- Cal seguir el tractament indicat.
Atenció profesors i familiars:
- Els nens que no tinguin polls no s’han de tractar. Cal que els pares vigilin la possible aparició d’ous. Des de l’escola cal fomentar-ho.
- És important que, a les escoles, tots els alumnes parasitats siguin tractats simultàniament, ja que es poden produir contagis entre nens afectats encara no tractats i nens ja tractats.
- Els familiars afectats es tractaran també al mateix temps, perquè podrien contagiar els nens sans i disseminar els polls a l’escola.
Seria recomanable que quan un alumne estigui parasitat no assisteixi a l’escola fins que no segueixi el tractament.