Has pensat mai per què pots estar dret o per què pots moure el cos o per què doblegues els genolls i els colzes o per què pots respirar? Doncs, entre altres coses, gràcies als músculs.
|
|
Què són els músculs?
Els humans tenim més de 150 músculs.
Els músculs són uns teixits o òrgans del cos (humà i animal) que es caracteritzen per la seva capacitat per contraure’s i estirar-se.
N’hi ha de dos tipus:
- Els músculs estriats són els que recobreixen l’esquelet.
- Els músculs llisos són a la pell, als vasos sanguinis, al tub digestiu, a les vies respiratòries i als aparells urinari i reproductor.
Com funcionen?
músculs |
Els moviments dels ossos de l’esquelet són possibles gràcies a les contraccions dels músculs esquelètics, que s’uneixen als ossos gràcies als tendons.
Les contraccions dels músculs esquelètics permeten els moviments dels diferents ossos i cartílags de l’esquelet. Els músculs esquelètics formen la major part de la massa corporal dels animals vertebrats. El moviment dels músculs el controla el sistema nerviós. Curiositat: El cor és un múscul. Diem que un múscul està sa quan es pot contraure o estirar totalment. Per funcionar, un múscul ha de ser flexible, elàstic i indolor, és a dir, que no ens faci mal quan el fem treballar. Quan fem treballar els músculs, ja sigui quan els fem moure, ja sigui quan els tenim contrets, el nostre organisme reacciona: s’alteren el cicle metabòlic, l’aportació d’oxigen i l’expulsió de les toxines cap a la sang. Si la fem treballar massa, la musculatura ens crida l’atenció, protesta: perdem la flexibilitat, i ens sentim cansats i adolorits. La majoria dels músculs esquelètics estan formats per dos tipus de fibres:
|
Fem micropauses: Activitats i postures
Els humans ens passem bona part del temps asseguts: a l’escola, a l’oficina, al cotxe, al cinema, quan dinem o sopem, mentre mirem la televisió al sofà, si som davant de l’ordinador, quan llegim, etc.
Els músculs que fan un exercici adequat reaccionen als estímuls amb potència i rapidesa, i es diu que tenen to, que estan tonificats. Quan els fem servir amb excés, poden augmentar de mida. D’aquesta varietat se’n diu hipertròfia, que equival a dir que cada cèl·lula muscular ha crescut pel seu compte. En canvi, quan tenim els músculs inactius durant molt de temps, es produeix l’atròfia, que equival a dir que els tenim dèbils, malalts o paralitzats. Cal evitar postures incorrectes, que durant minuts i minuts, hores i hores i dies i dies seguits poden perjudicar el nostre equip muscular. Per això us proposem una sèrie d’exercicis que podem anomenar “micropauses musculars“. |