Inici 6-8 anys La càries

La càries

by escoles_admin

Tinc càries! 🙁

Alguna vegada haureu sentit a dir que algú té un queixal corcat. Això vol dir que en aquell queixal s’hi ha instal·lat la càries.
La càries és una malaltia infecciosa que si no es cura correctament pot destruir-nos totes les dents que tenim a la boca.

 

Què ens pot provocar càries?

El millor amic de la càries és el sucre. Quan mengem moltes llaminadures, és molt fàcil que ens quedi sucre entre les dents. Una vegada allà, el sucre, les restes d’aliments i els bacteris que tots tenim a la boca, s’alien i comença la batalla de la càries.

 

Com és una dent?

És una de les peces que tenim a la boca i que serveix per poder mastegar els aliments que mengem i per parlar bé; i a més, un somriure bonic afavoreix l’estètica.

Els nens tenim 20 peces dentals, entre dents i queixals, distribuïts d’aquesta manera. Als 6 anys apareixen 4 queixals, un a cada quadrant de la boca, que són per sempre. Són els únics que no tornen a sortir. Per tant és molt important cuidar-los bé. De petits tenim dents anomenades de llet, i quan ens cauen ens en surten unes de noves, que ja no tenen recanvi. És per això que cal cuidar-les. Són per a tota la vida.

dentd

Una dent té diferents parts: l’externa corona -la que veiem- i la interna arrel, la que no podem veure perquè és a l’interior de l’ós de la mandíbula.
Per la part de la corona, l’esmalt és la capa més externa. Aquesta part és molt dura, fins i tot més que els ossos. A sota de l’esmalt hi ha la dentina, que no és tan dura, i a continuació hi ha la polpa dentària, que és la que nota la fiblada del mal quan mengem aliments freds o calents, dolços (llaminadures) o àcids.

Hi ha animals que no tenen dents, com els ocells, i en canvi n’hi ha que en tenen dues fileres, com els taurons. Tot depèn de quin tipus d’aliments prenguin. Així, un cocodril, que es passa el dia menjant-se coses grosses, necessita unes bones dents, en canvi una vaca o un conill, que mengen sempre herba no les tenen tan grosses. Les dents tenen diferents formes perquè tenen diferents funcions: triturar, mastegar, etc., i a l’hora de menjar s’han de fer servir bé.

Què passa quan la càries ataca?

Quan mengem massa aliments que tenen sucre o aliments molt tous, o quan no ens rentem les dents després dels àpats, els bacteris que tenim a la boca els prenen com aliment i els descomponen, produint àcids que ataquen directament l’esmalt de les dents. Aquests sucres també faciliten la formació de la placa bacteriana, que és una pel·lícula que es fixa sobre les dents i és la que facilita que aparegui la càries.

 

123

 

És per això que cal rentar-se les dents per no perdre la batalla de la càries.

Recorda

globusss

La càries és una malaltia multifactorial (sucre, bacteris, dents). Si no vols tenir càries, no mengis llaminadures, i renta’t sempre les dents després de menjar.

Autora: Mercè Camps. Farmacèutica

Relacionados

Aquesta web utilitza cookies per obtenir dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continues navegant considerem que acceptes el seu ús. Acceptar Llegir més