Inici 6-8 anys Protecció solar

Protecció solar

by escoles_admin

psolar_sol El Sol és vida, i per gaudir-ne amb plenitud cal que utilitzem sempre protecció solar.
El sol és una estrella que il·lumina el planeta Terra. La seva importància és més gran del que ens pensem, perquè més enllà de donar-nos llum per veure-nos-hi i de posar-nos morenos a l’estiu, permet que les plantes puguin viure i fabricar l’oxigen que respirem els éssers vius. Però alerta, perquè massa raigs de sol poden fer-nos mal. De fet, sempre creiem que estar moreno és sinònim de bona salut, i això no és veritat.

 

Protecció solar per a no cremar-te mai

psolar_parasol La millor manera de no cremar-te és prendre el sol amb atenció. Has de tenir en compte que, a la platja, si et tapes sota un para-sol, en rebotar els  raigs a la sorra t’arriben a la pell igualment.
psolar_gorra Així doncs, la forma més senzilla de protegir-te serà evitar que el sol et toqui directament a la pell, ni de rebot. Amb una gorra i la roba adequada que et tapi, no has de tenir problemes. Tot i així, has d’anar alerta, perquè la pell dels més petits és la més delicada pel que fa a la llum del sol.
psolar_cremessol Si saps que el sol t’ha de tocar la pell, pots posar-te cremes d’un factor superior al 30 i que siguin resistents a l’aigua. Les cremes protectores cal posar-les 30 minuts abans de prendre el sol i renovar-les cada 2 o 3 hores.

 

Ups, quina cremada! I ara què puc fer?

Si encara que hagis fet cas del que t’han dit, t’has cremat una mica, la pell se’t tornarà vermella, o fins i tot et sortiran butllofes o et cauran trossets de pell. Quan notis que la pell et comença a picar, el primer que has de fer és apartar-te de la llum directa del sol. psolar_nenacremada
Llavors pots posar-te una crema rehidratant (que li dóna aigua a la pell perquè està molt seca). Si no en tens, pots posar sobre la cremada draps d’aigua freda. psolar_cremarehidratant

 

A tots ens afecta el sol de la mateixa manera?

No tots els nens i nenes tenim el mateix color de pell. Això és perquè cadascú té una quantitat diferent de la substància que ens dóna color (la melanina).
A més de donar-nos color, aquesta substància és l’encarregada de protegir-nos dels raigs solars. Així, les persones que tinguin més melanina seran més fosques de pell i resistiran millor el sol que les que en tinguin menys i siguin més blanques.

I tu, quin tipus de pell tens?

Tipus de pell Reacció solar
Pell molt clara, ulls blaus i pigues, cabell ros La pell se’t tornarà molt vermella i se’t pelarà. No et posaràs moreno fàcilment…
Pell clara, ulls clars, cabell ros o pèl-roig La pell se’t tornarà vermelleta i se’t pelarà una mica. Et posaràs una mica moreno.
Pell blanca, ulls i cabells castanys La pell se’t tornarà vermelleta, i fins i tot pot posar-se una mica morena.
Pell més aviat fosca, cabell i ulls foscos Et posaràs moreno ben ràpid, i és difícil que la pell se t’irriti.
Pell negra El sol et bronzejarà encara més.

A la neu i a la sorra, també cal la protecció solar

psolar_platja A la platja i a la piscina a l’estiu, i a la muntanya a l’hivern, has d’anar amb compte amb el sol, perquè la sorra i la neu multipliquen el seu efecte sobre la pell. Això fa que, sobretot en aquests dos llocs, hagis d’estar més alerta.

 

Consells finals

Aquí tens, resumits, alguns consells que et poden anar molt bé per quan vulguis prendre el sol:

  1. Els nens de menys de tres anys és millor que no prenguin el sol.
  2. Has d’evitar les hores centrals del dia (de les 12 del migdia a les 4 de la tarda).
  3. És convenient utilitzar una crema adequada a la teva pell.
  4. És bo que et protegeixis el cap amb alguna gorra i el cos amb roba que t’aïlli del sol.
  5. Has de beure molta aigua.

Si veus que a la pell t’apareix alguna reacció estranya, no dubtis a anar al farmacèutic o al metge.

 

Saps què?

psolar_ombra

Per saber si els raigs del sol són massa intensos, pots seguir la regla de l’ombra.
Si l’ombra és més curta que tu mateix, els raigs seran els més intensos del dia.

Autora: Mercè Camps Miró. Farmacèutica

Relacionados

Aquesta web utilitza cookies per obtenir dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continues navegant considerem que acceptes el seu ús. Acceptar Llegir més