Inici 6-8 anys Què són les aftes?

Què són les aftes?

by escoles_admin

A la Marina li diuen que això de les aftes no és res,… però ella no sap ben bé de què li parlen.

Li ha sortit alguna cosa a la galta que no tenia. És una butllofeta que li molesta quan parla, menja o beu. Sí, el que té la Marina a la boca es diu afta. No s’ha de preocupar, ja que si no s’hi passa tot el dia la llengua ni se la toca li acabarà marxant.

On surten les aftes?

afta_1 Les aftes són feridetes de forma arrodonida que apareixen a la boca. També se’n diuen llagues úlceres.

Quan hi passem la llengua o ens freguen amb les dents, tenim la sensació que són grans, però acostumen a ser molt petites, diminutes.

Surten a la part de dins de la galta, a la llengua, al paladar o a la part de baix de les genives. Són de color groc o blanc i les envolta una part de color vermell.
Són molestes, però gairebé mai ens hem d’amoïnar quan en tenim.

La majoria es curen soles sense deixar marques.

Per què apareixen?

Les aftes són petites ferides que ens fem a la part de dins a la boca. Com? Doncs, la majoria de vegades, quan ens mosseguem la galta o la llengua, per culpa de fer servir un raspall de dents massa dur o perquè l’aparell d’ortodòncia ens frega. Això sí, no sempre que ens queixalem, ens raspallem o portem ferros ens han d’aparèixer aftes.

Els nervis, també són amics de les aftes. Per aquest motiu, en surten a molts estudiants en èpoques d’exàmens.

 

afta_2

Com es noten les aftes?

Abans que et surti l’afta, pot ser que notis picor a la boca i tinguis la sensació de formigueig. Quan la llaga ja ha aparegut, et pot fer mal i molestar-te a l’hora de parlar, menjar o beure.
Tenir-ne no és una excusa per faltar a escola. Normalment, són petites i no fan un mal tan escandalós com perquè hagis de deixar de fer res. Així doncs, s’ha de tenir paciència i esperar que marxin. Durant uns dies, l’afta t’acompanyarà a tot arreu.

afta_3

 

Què podem fer quan tenim aftes?

 

Es recomana utilitzar un raspall de dents suau, menjar coses toves (sí, les bledes són toves…), evitar aquells aliments que tinguin molt pebre o picants o els àcids.

 

Si ets molt nerviós, prova de fer exercicis per relaxar-te. El farmacèutic et pot recomanar productes que et serveixin per reduir el dolor.

Només es va al metge quan es té aftes en casos molt excepcionals.

afta_5

 

I recorda…

Les aftes no s’encomanen entre persones. No surten aftes per fer petons a algú ni per compartir el mateix got.

 

afta_4

Autora: Rosa Madridejos. Farmacèutica

Relacionados

Aquesta web utilitza cookies per obtenir dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continues navegant considerem que acceptes el seu ús. Acceptar Llegir més