Inici 6-8 anys El mal de cap

El mal de cap

by escoles_admin

Aquest és en Cefalea, el monstre del mal de cap. El pobre, té tants caps, que sempre en té un que li fa mal. És per això que hi ha persones que, quan tenen mal de cap, el busquen: ell és qui millor pot entendre el seu dolor. 😉

Què és el mal de cap?

Cefalea vol dir “cap” en l’idioma grec. Els metges fan servir aquesta paraula per dir que es té mal de cap. Que alci la mà qui n’hagi tingut alguna vegada.

Gairebé tothom ha tingut cefalea alguna vegada a la seva vida. Quan en patim, tenim la sensació que els ossos del cap ens fan mal. El dolor el podem notar a la part de dalt del cap, però també al voltant d’un ull o del nas.

Per què el patim?

Moltes vegades, ens avisa que estem malalts. Pot anar acompanyat de febre, mal de panxa de febre, de mal de panxa, de grip o de mal de queixal, per exemple. Se’n pot tenir per molts motius.
Per exemple, avui en Cefalea en té per quatre raons diferents:

El cap u li fa mal perquè està molt nerviós. Demà vénen els Reis Mags de l’Orient!
El dos li fa mal perquè ha dormit poc. Està molt cansat.
El tres li fa mal perquè ha plorat molta estona seguida.
I el quatre li fa mal perquè no ha berenat. Té gana.

Hi ha un tipus de mal de cap que és molt empipador i provoca molt dolor. Es diu migranya. Normalment, les tenen les persones grans. Si mai està amb algú que pateix migranya és millor que estiguis en silenci i el deixis tranquil.

Què hem de fer quan en tenim?

No hi ha res que el curi de forma definitiva. Ara bé, sí que hi ha medicaments que poden anar molt bé. El farmacèutic t’aconsellarà quin és el més adequat.

El monstre Cefalea ha après que descansar amb els ulls tancats i el cap recolzat pot ser molt útil. De vegades, fins i tot deixa que li facin un massatge.

Ah!, i si en tens també és aconsellable evitar menjar formatge, xocolata i embotit.

El mal de cap no acostuma a empipar quan estem dormint.

Com el podem prevenir?

No podem evitar tenir algun dia mal de cap, però segur que seguir aquesta llista ens ajudarà a esquivar-lo alguna vegada. Al monstre Cefalea diu que funciona. Recorda:

Dormir bé
Menjar seguint la piràmide dels aliments
Fer exercici
Mantenir una postura correcta del cos
Fer micropauses
Procurar no posar-se nerviós (eh, Carlota…)
Revisar-te la vista
Autora:  Maria Pilar Gascón

Relacionados

Aquesta web utilitza cookies per obtenir dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continues navegant considerem que acceptes el seu ús. Acceptar Llegir més