Inici 8-12 anys L’alimentació a l’escola

L’alimentació a l’escola

by escoles_admin

Dinar a l’escola: La importància dels hàbits alimentaris.

La cèlebre frase “som el que mengem” és certa en gran manera. L’alimentació de les nenes i els nens influeix en el seu creixement i desenvolupament, afecta la seva salut tant en la infància com en l’adolescència i pot contribuir a la prevenció de malalties. Algunes d’aquestes malalties, que fins ara eren rares en la infància, ja estan apareixent com a conseqüència del poc saludable estil de vida actual, derivat d’una alimentació incorrecta i de l’excessiu sedentarisme. Citem com a exemple l’obesitat, el colesterol elevat i la diabetis, entre d’altres.

Actualment, prop de la meitat dels escolars dinen a l’escola; això és més freqüent en el medi urbà que en el rural. La feina de la mare fora de casa i les distàncies entre l’habitatge i l’escola determinen, majoritàriament, aquesta realitat. Així doncs, les escoles ofereixen un servei cada vegada més necessari per al ritme de vida d’avui dia. Algunes escoles tenen cuina pròpia i d’altres utilitzen serveis de càtering. Generalment totes solen comptar però amb l’ajuda de professionals que les assessoren sobre l’elaboració de menús equilibrats.

D’altra banda, els pares senten una certa inquietud davant el fet de deixar els nens a dinar a l’escola. Què mengen?, es pregunten, i llegeixen amb interès el pla setmanal de menús per completar el sopar convenientment. És a dir, si a l’escola el nen ha menjat un plat de pasta per dinar, com macarrons, i un tall de carn, la manera d’equilibrar el menú en el sopar és fer que es compongui de, per exemple, un plat de verdures i peix o ou, sense oblidar la fruita com a postres.

Una jornada escolar, des del punt de vista de l’alimentació, s’inicia amb l’esmorzar a casa, abans d’anar a escola. L’esmorzar ideal consisteix en un lacti (llet o iogurt), cereal (pa o torrades amb algun acompanyament) i fruita. Es podria dir que l’esmorzar és l’àpat més important del dia, ja que és el que ens permetrà, després d’un llarg període de dejuni nocturn, ingerir l’energia necessària per començar l’activitat del dia. Si és possible, tota la família ha d’esmorzar asseguda, no calen més de 10 o 15 minuts; en ocasions, per problemes d’horari, és l’únic àpat que poden fer junts. Implica un petit esforç per deixar la taula parada la nit anterior i llevar-se 10 minuts abans. Si ho prova, repetirà, sortirà de casa amb un altre ànim.

A mig matí, a l’hora del pati, és recomanable completar l’esmorzar del matí amb un entrepà petit o una peça de fruita, per arribar al dinar sense una gana voraç. En aquest sentit, l’etapa escolar correspon a una edat de formació dels hàbits alimentaris que perduraran tota la vida. En conseqüència, quan el nen dini a l’escola, resulta interessant assegurar-se que té prou temps per dinar: més de 20 minuts i menys de tres quarts d’hora. Dinar en menys temps fa que el nen no mastegui prou els aliments i que no li doni temps a assaborir el menjar i gaudir d’altres valors socials que es desenvolupen al voltant de la taula. Excedir-se és fer que el nen avorreixi el menjar. Quan el menjar s’ingereix molt de pressa, el cervell no rep el senyal de sacietat proporcionat pels aliments, i el nen pot menjar més del compte.

Després del dinar i quan acaba la jornada escolar, el berenar. Ha estat una jornada llarga, s’ha gastat molta energia i encara queden deures per fer… fins al sopar i el merescut descans nocturn.

En l’educació en nutrició dels escolars s’han d’implicar diversos col·lectius: l’aula amb els professors, el menjador escolar, el medi escolar, la comunitat, els professionals sanitaris i la família. Tots ells han d’afavorir i fomentar uns hàbits alimentaris encaminats a l’obtenció d’una dieta saludable.

Sembla clar que és més fàcil promoure l’adquisició d’hàbits alimentaris i estils de vida més saludables durant l’etapa infantil, que modificar hàbits incorrectes estructurats durant la vida adulta. Per tant, l’alimentació al llarg de tota la infància, l’edat escolar i l’adolescència ocupa un paper molt important en la prevenció de les malalties i en la promoció de la salut.

La Vocalia d’Alimentació del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona compta amb un equip de formadors en nutrició que imparteixen des de fa anys sessions formatives a diferents col·lectius, principalment escolars, utilitzant material didàctic dissenyat per al programa d’educació nutricional “Alimentar-se bé és invertir en salut”, elaborat pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.

Consells per a una alimentació infantil equilibrada

  • Complementar els menús de l’escola amb els altres àpats del dia.
  • Evitar el consum excessiu d’aperitius, refrescs, embotits i brioixeria. Reservar-lo per a ocasions especials.
  • Els pares han de parar esment quan el nen menja amb excés o, al contrari, evita el menjar.
  • Respecte a la televisió: al menjador escolar els nens no miren la televisió, i quan el nen dina a casa tampoc ha de mirar-la; dinar significa dinar, i gaudir del menjar i de la companyia dels comensals.

 

Dra. Marta Castells. Farmacèutica

Relacionados

Aquesta web utilitza cookies per obtenir dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continues navegant considerem que acceptes el seu ús. Acceptar Llegir més