Inici 12-16 anys L’alimentació dels joves

L’alimentació dels joves

by escoles_admin

L’etapa entre l’adolescència i la vida adulta es caracteritza principalment per adquirir més autonomia. Els joves cada vegada són més autònoms a edats més precoces i un dels aspectes d’aquesta autonomia és l’alimentació: cada vegada decideixen més què menjar. I no tan sols decideixen què menjar, sinó també on, com i quan volen menjar.

Aquesta espècie de caos alimentari pot comportar alguns desordres en l’alimentació. Això, unit a una oferta excessiva d’aliments, acompanyada d’un bombardeig publicitari exhaustiu, i afegint-hi el culte al cos excessiu (que ja es dóna en nens de 8-9 anys), fa que l’alimentació en aquesta etapa no sigui tan correcta com hauria de ser, i cal recordar que els adolescents són especialment vulnerables i fàcils d’influir.

Com ha de ser l’alimentació?

En aquesta etapa de desenvolupament i creixement està augmentant l’ obesitat, amb tots els problemes de salut que això comporta en l’etapa adulta (diabetis, hipertensió, hipercolesterolèmia, malalties cardiovasculars.). I no hem d’oblidar els trastorns del comportament alimentari -anorèxia i bulímia-, que també estan molt presents.

L’alimentació monòtona és avorrida, i els joves han de conèixer la varietat d’aliments existent per poder portar una alimentació equilibrada sense que hi hagi dèficit de nutrients. Una ingesta de calci insuficient en aquesta etapa pot implicar el desenvolupament d’osteoporosi en l’etapa adulta, per això és necessari el consum de 2-3 racions de lactis diàries.

Els joves cada dia són més inactius, troben l’oci a l’ordinador, als telèfons mòbils, i no hem d’oblidar la importància de l’ activitat física. És primordial que els joves s’habituïn a practicar algun tipus d’esport, per afavorir la salut, l’autoestima i la relació amb altres companys.

Un altre dels vicis juvenils són els refrescos, que afegeixen quantitats de sucre no sempre necessàries. La principal beguda ha de ser l’aigua (dos litres per dia). Els snacks (patates fregides, crispetes, galetes salades, etc.) aporten una gran quantitat d’energia innecessària; per aquesta raó cal aprendre a consumir-los amb moderació. També els agrada als joves anar a restaurants de menjar ràpid -fast food-, i han d’aprendre que també hi poden trobar alternatives saludables per acompanyar la pizza i les hamburgueses.

No cal ser alarmistes, no hi ha aliments bons ni dolents, però sí que hi ha aliments que s’han de consumir en més quantitat o més sovint, com ara les fruites, verdures, llegums i peix, que tenen una presència molt reduïda a la dieta dels joves.

Consells:

  • Els pares han de predicar amb l’exemple. Consumir una dieta equilibrada en la infància i la joventut és fer una inversió de salut de futur i una seguretat per al present.
  • Menjar bé no significa ni menjar gaire ni menjar car.
  • No picar entre hores, i fer tots els àpats del dia sense oblidar l’esmorzar, afavoreix el manteniment d’un pes correcte.

 

Autora: Dra. Marta Castells. Farmacéutica. Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.

Relacionados

Aquesta web utilitza cookies per obtenir dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continues navegant considerem que acceptes el seu ús. Acceptar Llegir més