Inici 12-16 anys Fumar mata. Llavors, per què fumes?

Fumar mata. Llavors, per què fumes?

by escoles_admin

Fumar, tabac i la joventut

La majoria de les persones comencen a fumar quan són joves. Saps que està demostrat que dues terceres parts dels fumadors actuals s’hi van iniciar en l’adolescència?

Com abans t’iniciïs, més diners en trauran les tabacaleres.

El tabac i la publicitat

La publicitat ha estat durant tot aquest temps la principal impulsora del consum de tabac. Les indústries tabaqueres s’han convertit en corporacions nacionals i multinacionals del tabac, amb potents grups de pressió sobre l’economia.La indústria del tabac ha mantingut una política de publicitat directa, incorporant els canvis que ha fet falta per complir amb el que es considera “políticament correcte”.

Des dels anuncis i la iconografia del cowboy valent, que encenia una cigarreta a la llum de la posta, cavalcant per les planes de l’oest americà, fins als anuncis actuals amb proclames a la teva llibertat per consumir el que vulguis…

Però no et creguis el que et diuen els anuncis. Els anuncis de tabac, com tantes altres coses, no et canviaran la vida a tu…; els canviarà la vida als comptes corrents dels propietaris de les companyies tabaqueres i anirà buidant les teves butxaques.

Has vist el camell innocent?, a les pel·lis acaba sent l’assassí.

A principi dels anys 70 es va disposar d’estudis que demostraven la capacitat addictiva de la nicotina, evidències que han estat sistemàticament refutades per la indústria tabaquera, que als anys 90 va haver d’admetre parcialment aquestes evidències, després de fer front a litigis oberts als Estats Units per malalts fumadors.

 

 

Sabies que la companyia tabaquera més important del món (Philip Morris) s’havia negat sempre a advertir del perill de fumar i de les malalties que pot provocar?…

…Per alguna cosa deu ser, no trobes? Has pensat mai en el que no diuen els anuncis?

Actualment es pot afirmar que EL TABAC MATA, perquè s’ha demostrat empíricament que el tabac provoca malalties que desemboquen en la mort.

A la Unió Europea, després de moltes negociacions i amb l’oposició ferma dels països lligats als interessos de la indústria tabaquera, al 1997 es va arribar a un acord per tal d’introduir una llei de restricció progressiva de la publicitat. Aquest acord va culminar amb la total prohibició de la publicitat directa i indirecta (inclosos els patrocinis) de tabac, l’any 2006.

Ha quedat demostrat que la supressió de la publicitat del tabac comporta un descens significatiu del consum.

De moment la indústria ha emprès accions legals contra la directiva europea. Per què deu ser?

Alternatives a la publicitat

Des de la dècada dels anys 80 fins ara, la indústria multinacional del tabac ha dut a terme una nova estratègia de patrocini de moltes produccions cinematogràfiques de Hollywood.

Un estudi del Subcommitte on Transportation and Hazardous Materials US revelava que a final dels anys 80 les companyies tabaqueres havien pagat importants quantitats de diners per aconseguir que els “protes” de les pel·lícules fumessin.

Un altre exemple: la compra de personatges públics. Als anys 80, la indústria havia invertit molts diners en un capítol que anomenava “adhesions i testimonis”. Els diners anaven a parar a mans de famosos que fumaven a les rodes de premsa i altres actes públics.

Els anuncis de tabac

Un dels principals objectius de la indústria tabaquera és emmarcar la dependència del tabac com una decisió individual i de conducta. L’engany d’aquest esquema és que deixa les activitats i pràctiques de la indústria tabaquera totalment fora de context.

Assumeix que les persones prenen decisions sense ser influenciades per l’ambient, que inclou la publicitat i el màrqueting que genera la mateixa indústria. Les indústries tabaqueres es gasten 6.000 milions de dòlars cada any per incitar els joves a fumar.

Les investigacions demostren que la decisió de fumar està influenciada per la promoció que realitza la indústria tabaquera. La publicitat del tabac, que inclou figures provinents del món de l’esport i l’espectacle, projecta l’ús de la cigarreta com una cosa atractiva, divertida, saludable, sofisticada i associada a la riquesa.

Als països on s’ha prohibit aquest tipus de publicitat ha començat a fer-se’n una altra de més subtil, en pel·lícules i vídeos musicals, per continuar amb missatges adreçats a la població jove.

Quan te n’adones ja és massa tard.

A través de les pel·lis, la TV, els anuncis i altres sistemes de persuasió, el públic jove està exposat a missatges sobre el costum de fumar.

Fes el teu anunci

Pensa en algun dels anuncis de tabac que hagis vist recentment…

… i ara, sigues tan amable de continuar llegint. Què en saps, del tabac? El que et diu un anunci?

…El que en realitat és una cigarreta i què et pot comportar?

Pel que et diuen els anuncis podries pensar que:

L’anunci verídic d’una cigarreta hauria de dir

1. Que cada cigarreta conté:

2. Que les conseqüències de fumar són:

Et proposem que et converteixis en el creatiu publicitari d’una campanya de promoció dels productes de la indústria tabaquera.

Com seria el teu anunci? Fes el teu anunci. Què vols fer creure?

 

Autoria:
Mercè Barau, Ma Carmen Martínez, Mireia Massot y Fernando Pegueroles.
Farmacéuticos, miembros del grupo de Atención Farmacéutica del Tabaco, del Col·legi de Farmacèutics.

Aquesta web utilitza cookies per obtenir dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continues navegant considerem que acceptes el seu ús. Acceptar Llegir més