Inici 6-8 anys Caram, quina tos!

Caram, quina tos!

by escoles_admin

Tens tos?
T’has constipat alguna vegada? Has estat mai al costat d’un gat i t’has posat a tossir i a plorar? Benvingut al club! La tos és molt comuna. Encara que sigui empipadora, la seva funció és ajudar-nos, ja que serveix per netejar les nostres vies respiratòries. És com “el gos guardià” dels pulmons: els protegeix d’intrusos o d’enemics interns.

 

Què es la tos?

tos_quees

 

En Toni no es morirà d’una estossegada, perquè la tos no és una malaltia. La seva presència ens avisa que hi ha alguna cosa que no acaba d’anar del tot bé.

És la que s’encarrega de defensar el cos d’intrusos i d’enemics interns. També ajuda a tenir l’aparell respiratori en condicions: com si fos un camió de la neteja, una mica sorollós i empipador.

 

Tipus de tos

tos_elisenda La podem diferenciar en dos tipus:

1. Seca: també s’anomena tos no productiva. És la que es presenta quan hi ha picor de coll i no hi ha mucositat.
2. Tova o productiva: produeix expectoració i ajuda a treure la mucositat del coll i els bronquis.

 

Més val prevenir que curar

Si no voleu passar-vos tot el dia tossint, heu de seguir una sèrie de prevencions:

  • No us col·loqueu al costat d’una persona que fuma ni a un lloc tancat amb molt de fum. Evitareu un munt de malalties respiratòries, millorareu la vostra salut, i us estalviareu haver de suportar més d’un atac de tos.
  • Si sou d’aquells nens o nenes que quan arriba la primavera tossiu i els ulls no us paren de plorar, heu d’evitar passejar per llocs amb flors i plantes que us puguin provocar al·lèrgia, sobretot els dies que faci vent.
  • A l’hivern s’ha d’estar a l’aguait. Els constipats i els virus de la grip acostumen a aprofitar aquesta estació per visitar-nos.
tos_gat
tos_fum

Si tens tos

Si mai t’agafa un atac de tos com a en Toni, el més important és mantenir la calma, fer una respiració profunda  empassar saliva. Després, beure aigua que no sigui freda i, si pot ser, una beguda calenta amb una cullerada de mel.
Sàpigues que:

tos_regalessia 1. La tos seca i que provoca picors es pot alleujar amb pastilles caramels durs. A vegades pot ser convenient prendre xarops que ajudin a calmar-la, sobretot a la nit.
tos_xarop2 2. Per tractar la tos productiva, es poden utilitzar xarops que ajudin a desfer la mucositat.
tos_vapor 3. Una dutxa de vapor pot ajudar a combatre la tos seca, ja que augmenta la humitat de l’aire.
tos_gotaigua 4. S’ha de beure força per ajudar a diluir les mucositats.

Un dels principals problemes de la tos és que a través seu s’encomanen les malalties amb facilitat. Per tal d’evitar-ho, pots seguir els consells següents:

tos_taparboca 1. Tapa’t la boca i el nas amb un mocador quan tussis. Un cop utilitzat, pots llençar-lo (si és de paper, és clar) a les escombraries.
tos_taparboca2 2. Si no tens cap mocador, pots tapar-te amb el braç. No ho facis amb les mans perquè després pots agafar objectes que altres persones hagin d’utilitzar.
tos_rentarmans 3. Renta’t les mans després de tossir o esternudar; pots fer-ho amb aigua i sabó.

Durant la nit

tos_dormir Us heu despertat alguna nit tossint? Passa molt sovint! La tos és com els ratpenats, que els agrada sortir a passejar de nit.
Quan dormim, estem relaxats, sense parlar i sense empassar. Sense que nosaltres ens n’adonem, produïm una sèrie de mucositats a la gola que hem d’expulsar. La tos és el mecanisme de defensa que ens permet fer fora del nostre cos aquestes secrecions. Per tant, és aconsellable dormir amb el cap més alçat, afegint-hi un coixí de més.

Sabies que…

Un nen de la teva edat agafa una mitjana de vuit constipats l’any.
Els caramels amb mel herbes van bé per calmar la tos, perquè suavitzen la gola. Per contra, hem d’evitar els caramels que tenen menta eucaliptus, a causa del seu caràcter irritant. La regalèssia també ens pot ajudar a combatre-la.
Autora: Maria Pilar Gascón. Farmacèutica

Relacionados

Aquesta web utilitza cookies per obtenir dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continues navegant considerem que acceptes el seu ús. Acceptar Llegir més