Inici 6-8 anys Les vacunes

Les vacunes

by escoles_admin

Saps què són oi, les vacunes? Perquè segur que t’han vacunat alguna vegada.

Potser et penses que una vacuna és només una punxada que fa mal i ja està… Doncs no… Una vacuna és molt més que això!

Què es una vacuna?

Una vacuna és un preparat que provoca la formació d’anticossos que permeten immunitzar-te contra una malaltia.

vacunaixeringa

¿Anticossos? ¿Immunitzar-te? Potser no saps què volen dir aquestes paraules. Doncs és fàcil. Un anticòs és una substància defensiva que crea l’organisme quan es troba amb cèl·lules d’un organisme diferent, i immunitzar-se vol dir alliberar-se d’una cosa, aconseguir que no t’afecti.

 

vacunes_exp1 vacunes_exp2 vacunes_exp3
1- Vacunació 2- Creació dels anticossos 3- Cos immunitzat

Vacunar-se vol dir “prevenir-se” d’una malaltia, o sigui, preparar el nostre cos perquè hi pugui fer front, ser més fort que els virus i els bacteris que provoquen les malalties infeccioses.
Les vacunes estan fetes amb gèrmens que poden produir la malaltia, i el que provoquen és que les defenses naturals del nostre cos es posin en marxa per protegir-nos de la infecció.
És com si acostumessis el cos a estar sempre alerta contra una malaltia determinada.

Per què cal posar-se les vacunes?

Els nadons i els nens petits són més delicats que les persones grans, i es poden posar malalts més fàcilment. És per això que cal vacunar-los. Generalment, quan tenen dos anys, ja estan vacunats de moltes malalties.
Vacunar-se té beneficis individuals i socials, o sigui que és bo per a tu, i a la vegada ho és per a totes les persones que t’envolten, que són amb tu.

vacunaproteccio

Origen de les vacunes

vacuna1976 El 14 de maig de 1796, un metge anglès que es deia Edward Jenner va inocular —això vol dir que va introduir al cos mitjançant una xeringa— per primera vegada una vacuna contra la verola. El malalt era un nen de vuit anys que es deia James Philips.
El metge va agafar una mica de secreció d’una grangera que tenia una ferida, i que s’havia infectat quan munyia una vaca que tenia la verola.
vacuna1 Quinze dies després, va tornar a punxar el James amb una mica de pus que havia tret d’una persona que estava infectada de la verola. El nen no es va posar mai malalt de verola, i així va quedar demostrat que inocular el germen —o sigui, vacunar— provoca una acció de defensa del cos.
Jenner no ho va tenir fàcil: molts metges van pensar que la seva idea no era bona; però en veure els resultats, van haver de callar.
xeringaivirus Amb el temps, naturalment, les vacunes han canviat, s’han evitat els efectes secundaris i les dosis s’han reduït, però la idea en què es basen no ha canviat.
Jenner va vacunar de forma gratuïta els pobres del seu poble, Berkeley, i dels voltants. Moltes de les persones que vacunava s’havien mostrat contràries a la vacunació, però el rector de l’església va aconsellar a tothom que passés per casa seva, perquè estava tip de celebrar enterraments de persones que, si s’haguessin vacunat, no haurien mort de verola.
Ara aquesta vacuna es veu com un descobriment més, però cal tenir en compte que, en aquella època, a França podien morir en un any 15.000 persones per culpa de la verola. A Alemanya hi havia més de 70.000 malalts, i a Rússia la verola va matar en un sol any 2 milions de persones.

Malalties de les quals cal vacunar-se

Les malalties infantils més importants que es poden evitar amb las vacunes són:

 • Poliomielitis
  El virus de la poliomielitis causa greus problemes musculars que poden arribar a la paràlisi muscular (els músculs deixen de funcionar).
 • Diftèria
  Malaltia que es caracteritza per la formació de plaques al coll que donen problemes per empassar i respirar. Causa sovint problemes de cor i de nervis.
 • Tos ferina
  Malaltia que afecta l’aparell respiratori i es caracteritza per donar molta tos, tanta, que pot dificultar menjar, beure o fins i tot respirar.
 • Tètanus
  Malaltia produïda per un bacteri que penetra al cos per les ferides i ataca el sistema nerviós. Dóna febre molt alta i dolors molt forts als músculs.
 • Xarampió
  És una malaltia molt contagiosa. Els símptomes són tos, febre, llagrimeig, esternuts i petites taques de color vermell escampades per tot el cos.
 • Meningitis
  Malaltia que provoca una inflamació greu de les meninges, que són les membranes que envolten el cervell i els nervis.
 • Hepatitis
  Malaltia que produeix una infecció al fetge, que s’inflama i pateix unes lesions que el fan funcionar cada cop més malament.
 • Rubèola
  El virus de la rubèola provoca una erupció que fa aparèixer petites taques vermelles a la pell i al paladar.
 • Parotiditis (Galteres)
  Malaltia en què s’inflama la paròtide, la glàndula salival més gran del cos, situada a prop de la mandíbula.

Una altra vacuna que també s’aplica de manera habitual a persones grans o que tenen problemes respiratoris és la vacuna de la grip.
D’altres vacunes estan indicades quan s’ha de viatjar a països on hi ha malalties endèmiques que no es donen a Europa.

Quan et vagin a vacunar

vacunarse Quan t’hagin de vacunar, pensa que és perquè no estiguis malalt. Sí, la punxada pot fer una miqueta de mal, però és un segon de dolor, per estar bo tota la vida.

Ho saps, que hi ha molts nens al món que no els poden vacunar?

Potser alguna vegada que t’has fet una ferida, i t’han dit que t’havies de vacunar contra el tètanus. No t’espantis!!

Altres efectes

vacunaefectes Fa més d’un segle que es va començar a vacunar, i fa 60 anys que a molts països és quasi obligatori.
Hi ha algunes vacunes que tenen efectes secundaris.
Les vacunes són segures, però de vegades poden provocar una mica de dolor a la zona de la punxada, una mica de febre o una reacció al·lèrgica.
Sempre, però, són millors aquests efectes secundaris que tenir la malaltia.
Hi ha qui pensa que les vacunes no són necessàries. S’equivoca. És molt difícil que una persona no estigui mai en contacte amb una malaltia, i si no està vacunada, la malaltia es pot instal·lar en el seu organisme.

Quants tipus de vacunes hi ha?

Les investigacions han permès crear vacunes combinades, és a dir, que amb una de sola quedis vacunat de diferents malalties.
Tenen l’avantatge que només cal una injecció.

vacunestipus

Dosis de les vacunes

Segons l’edat de la persona que s’ha de vacunar i del tipus de vacuna, caldrà administrar una o més dosis, més o menys seguides. Cada vegada més, però, amb una sola dosi n’hi ha prou.
Cal dur un calendari de les vacunes. Segur que a casa teva hi ha el teu.
vacunadosi

Anècdotes

L’any 1918, una epidèmia de grip va provocar la mort de més de 50 milions de persones arreu del món.virus1

Actualitat

vacunasida Actualment, molts científics estan estudiant per trobar una vacuna contra malalties com la sida i la malària, que afecten milions de persones al món i que són endèmiques a molts llocs de l’Àfrica.
Autora: Maria Pilar Gascón. Farmacèutica

Relacionados

Aquesta web utilitza cookies per obtenir dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continues navegant considerem que acceptes el seu ús. Acceptar Llegir més