Inici 8-12 anys Podem rebentar les butllofes de les cremades?

Podem rebentar les butllofes de les cremades?

by escoles_admin

Si parlem de cremades… El foc crema, el sol crema, l’electricitat crema, i el fred… Sí, sí, el fred també crema!

Les cremades són ferides a la pell produïdes per la calor, l’electricitat, el fred, el sol, productes químics o la radioactivitat. Com més alta sigui la temperatura i més temps estiguem exposats a un d’aquests elements, més profunda serà la cremada i, per tant, hi ha més risc de complicació.

Si ens mantenim a una distància prudent del foc o ens posem protecció quan prenem el sol, no ens cremarem.

La curiositat, de vegades, crema.

Els nens menors de 4 anys són els qui més es cremen. Normalment és perquè posen la mà al foc o toquen un endoll sense saber que és molt perillós.

Alerta amb la curiositat! Ser curiós és fantàstic, però abans de fer res, pensa si hi a cap risc de cremar-se o prendre mal.

A casa s’ha d’anar amb quatre ulls. Esquiva les planxes calentes, les paelles sobre els fogons encesos o els endolls i esquivaràs el risc de cremar-te.

Els avis també és cremen força, ja que quan les persones es fan grans, perden sensibilitat i reflexos.

Tipus de cremades

La pell és l’òrgan del cos humà (i animal) més gran. Dues de les seves funcions més importants són protegir-nos dels elements externs i regular la temperatura del cos. Les principals capes de la pell són: l’epidermis, la dermis i la hipodermis.

cremades_3

La profunditat d’una cremada va lligada a les capes de pell afectades. Segons el gruix de teixit perjudicat, les cremades es classifiquen en tres graus.

Cremades de primer grau: afecten la capa externa de la pell. Són superficials i provoquen dolor, cremor, tibantor, envermelliment i inflamació. És la típica cremada produïda per estar-se massa estona exposats al sol sense protecció.

Cremades de segon grau i superficials: afecten la capa externa i algunes capes internes de la pell. Provoquen dolor, envermelliment, inflamació i butllofes.

Cremades de tercer grau: afecten totes les capes de la pell, no són doloroses (perquè els nervis, que transmeten la sensació de dolor, també estan malmesos) i produeixen un to de pell blanquinós, fosc o carbonitzat.

Què hem de fer quan ens cremem?

El primer que cal fer és separar la persona que s’està cremant d’allò que la crema i córrer a buscar l’ajuda d’un adult o responsable. Si és una cremada petita i la roba no està massa enganxada a la pell, s’hauria de treure, juntament amb els anells i les polseres abans que aquella part del cos s’inflami. Després, sense perdre temps, s’haurà d’anar al centre sanitari perquè puguin valorar-la i curar-la.

És greu la cremada?

Per saber si una cremada és greu, ens hem de fixar en l’extensió, la profunditat i la localització.

Quanta més part del cos ens afecti la cremada i més profunda sigui, més greu serà. Són més crítiques les situades a la cara, al coll, a les mans, als peus, als genitals i/o a les articulacions (genoll, colze, espatlla…). Encara que siguin petites, no les passeu per alt.

És prudent rebentar les butllofes de les cremades?

Quan ens cremem, acostumen a sortir-nos butllofes. Es diuen flictenes i són les bosses de líquid que es formen a la pell.
Si és més petita d’1 cm i la pell que la recobreix és gruixuda, és recomanable no trencar-la. Si és més extensa, haureu d’anar a un centre mèdic perquè la buidin i retirin la pell que la recobreix amb material especial.

Coses que cremen

Tots sabem que el foc crema, però la llista és molt més llarga. Aquí hem escrit uns quants elements que poden ser perillosos:

Encenedors i llumins
Petards
Planxa
Endolls
Oli i l’aigua calents
Xocolata desfeta i d’altres aliments si estan molt calents
Llums encesos
Estufes
Productes de neteja i químics
El gel (el fred també crema!)
Llar de foc
Brases
El sol

I moltes coses més. Només heu d’anar en compte.

Com podem prevenir les cremades?

No jugueu amb productes de la neteja o d’altres que no sapigueu perquè serveixen o siguin perillosos.
Vigileu amb els petards, els coets i els focs artificials. No n’encengueu mai cap sense el permís ni la supervisió d’un adult.
No jugueu amb encenedors ni llumins.
Eviteu la zona de cuina i de la planxa.
Mantingueu-vos lluny dels endolls.
Tot i que s’ha d’evitar la cuina, recordeu que els mànecs de les paelles i les olles no haurien de sobresortir del moble i que les tapadores eviten les esquitxades d’oli i aigua.
Comproveu que el menjar no estigui massa calent.
No toqueu objectes que siguin font de calor com els llums i les estufes.
No jugueu amb el foc. Si hi ha unes brases, no tireu res per revifar la flama.
Apliqueu crema protectora solar adient al vostre to de pell trenta minuts abans d’exposar-vos al sol i després del bany. De tant en tant, torneu-vos a embetumar encara que faci núvol.

M’han dit que la pasta de dents ajuda en cas de cremades…

Hi ha consells que empitjoren la cremada com ara:

  • Remullar la cremada amb aigua gelada o glaçons
  • Aplicar crema de dents
  • Aplicar vinagre
  • Aplicar alcohol
  • Aplicar clara d’ou

Abans de posar-nos res a una cremada, aviseu un adult.

Autora: Alba Soldevila. Farmacéutica

Relacionados

Aquesta web utilitza cookies per obtenir dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continues navegant considerem que acceptes el seu ús. Acceptar Llegir més