Inici 6-8 anys Cal rentar-se les dents després de cada àpat

Cal rentar-se les dents després de cada àpat

by escoles_admin

Al rentar-se les dents no s’ha de tenir pressa. No corris. Ja t’hem explicat que la càries és un enemic que cal combatre. La millor manera de fer-ho és tenir sempre les dents ben netes, i per tenir-les ben netes, què cal fer? Doncs rentar-les. Rentar-se les dents serveix per eliminar les restes d’aliments que hem menjat o desorganitzar els bacteris que poden atacar les dents i que es troben a la placa bacteriana. També va bé per evitar malalties de les genives.

Recorda que per rentar-te les dents, no pots anar de pressa i corrents, sinó que has de seguir una sèrie de passos que, tot plegat, et poden ocupar tres minuts.

Rentar-se les dents pas a pas

Amb ordre i sense deixar-se cap racó:

  • Primer: raspallar les dents en moviments verticals, començant per la geniva, des de baix i cap a fora, com si escombréssim. Haurem de raspallar la part de fora de la dent i la part de dins (veure l’esquema).
  • Segon: raspallar en forma de remolí els “sillons dentals” i els queixals que fem servir per mastegar. Cal que les fibres del raspall penetrin per tots els sécs que hi ha en aquesta zona, per evitar que s’hi quedin les restes dels aliments, i que els bacteris puguin començar a provocar una càries.
  • Tercer: netejar el coll de la dent i també l’espai entre dent i dent; per fer-ho, a vegades és necessari netejar els espais interdentals, on no pot arribar el raspall. En aquest cas, haurem de fer servir un fil (seda dental) per passar-lo entre les dents, o un raspall interproximal.
  • Quart: No oblidis raspallar-te la llengua. Per fer una bona higiene dental tenim dos aliats: raspall i dentifrici.

Juga al joc del pas a pas!

Com ha de ser el raspall per rentar-se les dents?

Una eina molt important per a les teves dents. Segur que has vist més d’una vegada un raspall de les dents. El raspall per netejar una boca sana ha de ser més aviat tou i petit, i tenir el mànec llarg per poder arribar a tots els racons de la boca.

La pasta de dents

O dentifrici, és el millor amic del raspall i de les dents

És un producte preparat per ajudar-nos a netejar. A més a més del raspall, que serveix per eliminar les restes dels aliments que ens poden quedar entre les dents i els queixals, cal fer servir un dentifrici.

Fluor, el millor contra la càries

Un element important dels dentifricis és el fluor, perquè és el millor agent anticàries. Segurament a la teva escola han fet alguna campanya de fluorització.

Freqüència

– Has de rentar-te les dents cada dia.

– Ens hem de rentar les dents després de cada menjar.

– El raspallat d’abans d’anar a dormir és el més important de tot el dia, perquè no podem estar tota la nit amb les restes d’aliments entre les dents. Si en alguna ocasió ens trobem que no tenim raspall, podem glopejar aigua diverses vegades i menjar alguna fruita, com una poma; o una pastanaga.

Què no s’ha de fer mai al rentar-se les dents?

1. Mai no anirem a dormir sense haver-nos rentat les dents.

2. Mai no menjarem llaminadures sense rentar-nos les dents després.

3. Mai no compartirem el raspall amb ningú. Cadascú ha de tenir el seu.
Si vas a buscar el raspall o el dentifrici a la farmàcia, et podran recomanar el més indicat, i et donaran les indicacions per fer-lo servir bé.

Les visites al dentista

Una vegada l’any, segur.

Si fas tot el que els pares i el farmacèutic et recomanen, segurament no hauràs d’anar sovint a cal dentista, però tot i així cal que el visitis com a mínim una vegada l’any, perquè la prevenció de les malalties és molt important.

Recorda que seguint una bona higiene dental podem contribuir a prevenir la formació de càries.

Autora: Mercè Camps. Farmacèutica

Relacionados

Aquesta web utilitza cookies per obtenir dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continues navegant considerem que acceptes el seu ús. Acceptar Llegir més