Inici 8-12 anys Com són i què són les aftes?

Com són i què són les aftes?

by escoles_admin

Què són les aftes?

Per fi ha arribat l’hora d’esmorzar. Agafes l’entrepà de la motxilla, el desemboliques per una punta, “serà de pernil, serà de formatge… Visca! És de tonyina”, l’agafes amb les dues mans, obres la boca i… Ai! A la primera queixalada les dents també s’han endut mitja galta.
A part de veure les estrelles de dolor, saps que acabaràs amb una bona llaga que et farà la murga durant uns quants dies.

I és que ningú està al marge del món de les aftes.

Les aftes són feridetes de forma rodona o oval que apareixen a la boca. També se’n diuen llagues o úlceres.
Habitualment, fan uns 2-8 mm de diàmetre. Sembla mentida que siguin tan petites, ja que la sensació, quan hi passes la llengua o et freguen amb les dents, és que a la boca tens una pilota de golf.

Les aftes surten a la part interior de la galta, a la llengua, al paladar o a la part baixa de les genives. Són de color grogós o blanc i les envolta una part de color vermell.
Sovint, només en surt una, però en ocasions, en poden aparèixer més de 20 a la vegada!
Tot i que són moletes, normalment, no ens hem d’amoïnar quan en tenim.

La majoria curen soles sense deixar cicatrius.

Per què apareixen?

Les aftes són petites ferides que ens fem a la part de dins a la boca. Com? Doncs, la majoria de vegades, quan ens mosseguem la galta o la llengua, per culpa de fer servir un raspall de dents massa dur o perquè l’aparell d’ortodòncia ens frega. Això sí, no sempre que ens queixalem, ens raspallem o portem ferros ens han d’aparèixer aftes.

Les persones que són celíaques, és a dir, que són al·lèrgiques al gluten entre d’altres, tenen més tendència a tenir llagues a la boca.

Els nervis, també són amics de les aftes. Per aquest motiu, surten a molts estudiants en èpoques d’exàmens.

Com es noten les aftes?

Abans que et surti l’afta, pot ser que et piqui la zona afectada i tinguis la sensació de cremor o formigueig. Quan la llaga ja ha aparegut, et pot fer mal i molestar-te a l’hora de parlar, menjar o beure.

Tenir aftes no és una excusa per faltar a escola. Normalment, són petites i no fan un mal tan escandalós com perquè hagis de deixar de fer res.
Així doncs, s’ha de tenir paciència i esperar que marxin.

Durant uns dies, l’afta t’acompanyarà a tot arreu.

Què podem fer quan tenim aftes?

Es recomana utilitzar un raspall de dents suau, menjar coses toves (sí, les bledes són toves…), evitar aquells aliments que tinguin espècies que li donin un gust fort o els àcids.
Si ets molt nerviós o estàs en època d’exàmens, prova de fer exercicis per relaxar-te. El farmacèutic et pot recomanar productes que et serveixin per reduir el dolor.

Només en casos molt excepcionals cal anar al metge per tenir aftes.

I recorda…

Les aftes no s’encomanen entre persones. No surten aftes per fer petons a algú ni per compartir el mateix got.

Autora: Rosa Madridejos, Farmacèutica

Relacionados

Aquesta web utilitza cookies per obtenir dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continues navegant considerem que acceptes el seu ús. Acceptar Llegir més