Inici 6-8 anys Com és que fan tant mal les cremades?

Com és que fan tant mal les cremades?

by escoles_admin

Què tenen en comú en Pere, la Nina i en Frederic? Les cremades que s’han fet! Els tres s’han trobat a la consulta del metge perquè s’han cremat. Però cadascun d’ells ho ha fet d’una forma diferent.

cremades68_2 En Pere ha estat tanta estona jugant a la platja sense protegir-se del sol, que s’ha cremat les espatlles i el nas.
cremades68_4 En Frederic ha tocat la planxa just quan el seu pare l’acaba de desendollar. Volia saber si estava calenta. I sí, ho estava.
cremades68_3 A la Nina li ha caigut un vas de xocolata desfeta acabada de fer a la cuixa. I com diu la cançó: “la xocolata estava tan calenta, de tan calenta, la cuixa em vaig cremar”.

Els tres han après que les cremades fan mal i, que el millor, és evitar-les. El secret és anar amb compte.

cremades68_1

 


 

Què són les cremades?

cremades68_5 Les cremades són ferides a la pell produïdes per la calor, l’electricitat, el fred, el sol, productes químics o la radioactivitat. Com més alta sigui la temperatura i més temps estiguem exposats a un d’aquests elements, més profunda serà la cremada i, per tant, hi ha més risc de complicació.

Si ens mantenim a una distància prudent del foc o ens posem protecció quan prenem el sol, no ens cremarem.

 

La curiositat, de vegades, crema

Els nens menors de 4 anys són els qui més es cremen. Normalment és perquè posen la mà al foc o toquen un endoll sense saber que és molt perillós.

cremades68_6

Alerta amb la curiositat! Ser curiós és fantàstic, però abans de fer res, pensa si hi a cap risc de cremar-se o prendre mal.

A casa s’ha d’anar amb quatre ulls. Esquiva les planxes calentes, les paelles sobre els fogons encesos o els endolls i esquivaràs el risc de cremar-te.

Els avis també és cremen força, ja que quan les persones es fan grans, perden sensibilitat i reflexos.

 

Tipus de cremades

La pell s’encarrega de protegir-nos d’elements externs (el vent, la calor, les pessigades i moltíssmes coses més). També controla la temperatura del nostre cos. La pell està formada per diferents capes, una sobre de l’altre.

cremades68_7

Les cremades poden afectar la capa de sobre de la pell o, també, les altres (les que no veiem). Podem classificar les cremades segons la profunditat:

Cremades de primer grau: afecten la capa externa de la pell. Són superficials i provoquen dolor, cremor, tibantor, envermelliment i inflamació. És la típica cremada produïda per estar-se massa estona exposats al sol sense protecció.

Cremades de segon grau i superficials: afecten la capa externa i algunes capes internes de la pell. Provoquen dolor, envermelliment, inflamació i butllofes.

Cremades de tercer grau: afecten totes les capes de la pell. No són doloroses (perquè els nervis, que transmeten la sensació de dolor, també estan malmesos). Produeixen un to de pell blanquinós, fosc o carbonitzat.

 

cremades68_8

 

Què hem de fer quan ens cremem?

cremades68_9 El primer que cal fer és separar la persona que s’està cremant d’allò que la crema i córrer a buscar l’ajuda d’un adult o responsable. Després, sense perdre temps, s’haurà d’anar al centre sanitari perquè puguin valorar-la i curar-la.

 

És greu la cremada?

Per saber si una cremada és greu, ens hem de fixar la quantitat de pell que ens hem cremat, la profunditat i on ha estat la lesió.

Quanta més part del cos ens afecti la cremada i més profunda sigui, més greu serà. Són més crítiques les situades a la cara, al coll, a les mans, als peus, als genitals i/o a les articulacions (genoll, colze, espatlla…). Encara que siguin petites, no les passeu per alt.

cremades68_10

Podem rebentar les butllofes?

cremades68_11 Quan ens cremem, acostumen a sortir-nos butllofes. Es diuen flictenes i són les bosses de líquid que es formen a la pell.

Si és més petita d’1 cm i la pell que la recobreix és gruixuda, és recomanable no trencar-la. Si és més extensa, haureu d’anar a un centre mèdic perquè la buidin i retirin la pell que la recobreix amb material especial.

 

Coses que cremen

Tots sabem que el foc crema, però la llista és molt més llarga. Aquí hem escrit uns quants elements que poden ser perillosos:

Encenedors i llumins
Petards
Planxa
Endolls
Oli i l’aigua calents
Xocolata desfeta i d’altres aliments si estan molt calents
Llums encesos
Estufes
Productes de neteja i químics
El gel (el fred també crema!)
Llar de foc
Brases
El sol

I moltes coses més.

Recorda! La clau per no cremar-se és anar amb compte.

cremades68_12

 

Com podem prevenir les cremades?

No jugueu amb productes de la neteja o d’altres que no sapigueu perquè serveixen o siguin perillosos.
Vigileu amb els petards, els coets i els focs artificials. No n’encengueu mai cap sense el permís ni la supervisió d’un adult.
No jugueu amb encenedors ni llumins.
Eviteu la zona de cuina i de la planxa.
Mantingueu-vos lluny dels endolls.
Tot i que s’ha d’evitar la cuina, recordeu que els mànecs de les paelles i les olles no haurien de sobresortir del moble i que les tapadores eviten les esquitxades d’oli i aigua.
Comproveu que el menjar no estigui massa calent.
No toqueu objectes que que siguin font de calor com els llums i les estufes.
No jugueu amb el foc. Si hi ha unes brases, no tireu res per revifar la flama.
Apliqueu crema protectora solar adient al vostre to de pell trenta minuts abans d’exposar-vos al sol i després del bany. De tant en tant, torneu-vos a embetumar encara que faci núvol.

 

M’han dit que la pasta de dents…

Hi ha consells que empitjoren la cremada com ara:

-Remullar la cremada amb aigua gelada o glaçons
-Aplicar crema de dents
-Aplicar vinagre
-Aplicar alcohol
-Aplicar clara d’ou

Abans de posar-nos res a una cremada, aviseu un adult. Per saber si una cremada és greu, ens hem de fixar en la quantitat de pell que ens hem cremat, la profunditat i on ha estat la lesió.

 

cremades68_13

Autora: Alba Soldevila. Farmacèutica

Relacionados

Aquesta web utilitza cookies per obtenir dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continues navegant considerem que acceptes el seu ús. Acceptar Llegir més