Inici 8-12 anys La tos

La tos

by escoles_admin

A un nen el visita la tos una mitjana de vuit cops l’any; això vol dir que cada mes i mig li agafa un atac de tos. O, el que és el mateix, cada sis setmanes i mitja, cada 45 dies, cada 1080 hores o 25920 minuts. Així que pot ser interessant saber què podem fer perquè no ens enxampi, i si ja ho ha fet, què podem fer per treure’ns-la de sobre.

Què és?

És un mecanisme de defensa del nostre organisme que té com a objectiu protegir l’aparell respiratori. Si apareix és perquè hi ha alguna cosa que no acaba d’anar com hauria d’anar. Així doncs, tenir tos és com veure la punta de l’iceberg: a sota s’hi poden amagar d’altres coses que no coneixem.

tos_quees

Tipus de tos

tos_caramelsLa podem dividir en dos tipus:
1. Seca: també s’anomena no productiva. És la que es presenta quan hi ha picor de coll i no hi ha mucositat.
2. Tova o productiva: produeix expectoració i ajuda a treure la mucositat de coll i bronquis.

 

¿Què podem fer per prevenir-la?

Ja sabeu què diu la dita: “més val prevenir que curar!“. Així que, si no voleu que us agafi un atac de tos, procureu seguir els consells següents:
tos_cercle_tabac 1. No us col·loqueu al costat d’una persona que fuma. A més d’evitar un munt de malalties respiratòries i de millorar la vostra salut, us estalviareu haver de conviure amb l’empipadora tos.

tos_cercle_flor 2. Si patiu al·lèrgies estacionals, eviteu que quan la primavera arribi us enxampi al carrer. Durant aquells dies, millor que procureu passar més estona a casa, això sí, amb les finestres ben tancades.

tos_cercle_coixi 3. Si pateixes al·lèrgies tot l’any, és aconsellable que tapis el coixí i el matalàs amb llençols que et protegeixin contra unes partícules molt petites que són els àcars de la pols.

tos_cercle_gat 4. Si saps que ets al·lèrgic a un animal, per més que t’agradi, evita de posar-t’hi al costat o estar a prop seu.

Com podem combatre-la?

Si malgrat haver pres totes les prevencions que abans t’hem comentat, la tos t’ha enxampat, t’explicarem diferents maneres de combatre-la:
tos_cercle_regalessia 1. La tos seca i que provoca picors es pot alleujar amb pastilles o caramels durs. A vegades pot ser convenient prendre xarops que ajudin a calmar-la, sobretot a la nit.
tos_cercle_xarop 2. Per tractar la tos productiva, es poden utilitzar xarops que ajudin a desfer la mucositat.
tos_cercle_vapor 3. Una dutxa de vapor pot ajudar a combatre la tos seca, ja que augmenta la humitat de l’aire.

tos_cercle_aigua 4. S’han de beure líquids en abundància per ajudar a diluir les mucositats de la gola i facilitar així l’expulsió de la tos.

Està de moda la tos?

Es pot dir que cada temporada té la seva tos, i que aquesta no passa mai de moda; hi és a totes les temporades.
A l’hivern predominen les provocades pels quadres infecciosos deguts a un virus, com la grip.
A la primavera, la culpa la tenen el pol·len i els altres elements que ens provoquen les al·lèrgies que ens acabaran fent tossir.
Però això no vol dir que la resta de l’any ens puguem desempallegar tan fàcilment de la tos. Pensa que els 365 dies de l’any podem agafar un atac de tos.

La tos i la son

Heu sentit algun germà o amic tossir quan dormien? És molt corrent! Sobretot si tenim sinusitis.
Quan dormim, estem relaxats, sense parlar i sense empassar i, sense saber-ho, produïm una sèrie de secrecions a la gola que hem d’expulsar. La tos és el mecanisme de defensa que ens permet fer fora del nostre cos aquestes secrecions.

Per a saber-ne més

Sabies que un nen de la teva edat agafa una mitjana de vuit constipats l’any?
La tos està relacionada amb diverses malalties. Si vols saber-ne més, pots consultar els enllaços següents:

 

asma al·lèrgia grip

 

Autora: M. Pilar Gascón. Farmacéutica

Relacionados

Aquesta web utilitza cookies per obtenir dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continues navegant considerem que acceptes el seu ús. Acceptar Llegir més