Inici 6-8 anys Tinc mal de coll :(

Tinc mal de coll :(

by escoles_admin

En Roger té mal de coll. Cada vegada que intenta empassar un mos de l’entrepà de l’esmorzar, veu les estrelles. Fins i tot, li fa mal la gola quan parla. En Roger no té res greu, però es troba malament. Quina murga!


Amb tots vostès… La gola!

alt Ahir en Roger va menjar un entrepà, cigrons, carn arrebossada, sopa, un peix amb una espina assassina, un iogurt, tres mandarines, un plàtan i, d’amagat, dos croissanets de xocolata. També va beure aigua, suc de taronja i un got de llet amb cacau. Va xerrar diverses vegades durant tot el dia i va cantar a classe de música. I, a sobre, no va deixar de respirar més de tres segons. Ahir en Roger va fer el mateix que fem la majoria normalment: menjar, beure, parlar, cantar i respirar.

Per fer tot això, en Roger i nosaltres usem la gola. Es tracta d’una part del cos que no para de treballar i que està en contacte amb molts elements. Això provoca que, de vegades, s’irriti o s’inflami.

Que és el mal de coll?

Avui en Roger té la sensació que se li ha instal·lat la tija d’una rosa amb espines al coll. Amb prou feines pot menjar, beure, parlar, cantar i, fins i tot, en alguns moments respirar.

El mal de coll és una molèstia, dolor o picor que fa que sigui difícil empassar. En Roger té mal de coll perquè la gola se li ha irritat o inflamat. De vegades, pot ser el senyal que tenim alguna malaltia.

 alt

Per què tenim mal de coll?

Què fa en Roger amb lupa i la gorra de detectiu?

alt

Busca pistes. Vol saber qui és el culpable del seu mal de coll.

Es pot tenir mal de coll per molts motius. A la següent llista, n’apareixen uns quants:

 alt Constipat
alt Grip
alt Respirar per la boca
alt Tossir o cridar molta estona seguida
alt Com a conseqüència d’una altra malaltia

Començar el dia amb mal de coll

 alt
Alguna vegada t’has aixecat al matí amb mal de coll o la gola seca?
Això vol dir que, segurament, has dormit amb la boca oberta. En aquest cas, t’anirà bé beure aigua o un suc. Ja veuràs com a mesura que passa el dia, ja no et fa mal.

Taques blanques

El pare d’en Roger enfoca amb la llanterna. La mare aixafa la llengua d’en Roger amb el mànec d’una cullera. Li demanen a en Roger que obri la boca i digui “ahhh”. La mare té el nas a un pam de la seva campaneta. En Roger està convençut que els pares gaudeixen buscant taques blanques en el seu coll. Per a ell, és una tortura.

alt
Quan apareixen taques blanques a la gola (pus o butllofes) o es té febre alta, s’ha de visitar el metge. En aquest cas, pot ser que també facin mal les orelles.

Podem evitar el mal de coll?

L’àvia ha servit la sopa, en Roger n’ha agafat una cullerada. Abans de posar-se-la a la boca, ha encès el ventilador i… Tot el menjador ha quedat empastifat de fideus de cabell d’àngel.
– Àvia, prevenir és curar.

alt

No sembla que a l’àvia li hagi agradat massa l’estratègia d’en Roger per no cremar-se el coll.
El mal de coll es pot passar d’una persona a una altra. Així doncs, s’ha d’evitar beure del mateix got d’algú a qui li fa mal la gola o tossir sense tapar-se la boca.
S’ha de procurar no menjar ni beure res que cremi. La llengua també ho agrairà. Tampoc t’empassis els mocs ni cridis tot el dia.

Què puc fer quan tinc mal de coll?

En Roger ha llegit un còmic, dos capítols d’un llibre i el diari. També ha jugat a un videojoc, a cuinetes i amagar la dentadura postissa de l’àvia. Ha dibuixat, pintat i retallat. Tot i això, en Roger segueix tenint mal de coll i ja no pot més!
Quan es té mal de coll, el principal és tenir paciència. En pocs dies marxarà. No hi ha res que curi el mal de coll, però hi ha remeis que ajuden a suavitzar les molèsties:

 alt Beure líquids calents barrejats amb mel.
alt Fer gàrgares diverses vegades al dia amb aigua tèbia i sal o bicarbonat.
alt Llepar caramels durs (refresquen i ajuden a fabricar saliva). Això sí, s’ha d’anar molt en compte quan es mengen caramels, ja que hi ha el risc d’ennuegar-se.
alt Fer servir un aparell que humitegi l’aire i refresqui (sobretot, quan es respira amb la boca oberta).
alt I ja saps que pots preguntar tot el que vulguis al farmacèutica o farmacèutic. T’aconsellarà sobre remeis i medicaments que ajuden a calmar el dolor i les molèsties.

Saps fer gàrgares?
En Roger ens explica com fer gàrgares:

 alt Posa’t una glopet de líquid a la boca, però no te l’empassis.
disk Inclina una mica el cap enrere.
disk Treu aire dels pulmons, com quan fa fred i expulses l’alè perquè es torni blanc. El líquid que encara tens a la gola, començarà a moure’s i faràs un sorollet.
alt Després d’uns segons movent el líquid a la boca, escup-lo a la pica. No te’l beguis.

Les primeres vegades has d’anar en compte, perquè et pots ennuegar. De mica en mica, aniràs agafant pràctica i fer gàrgares serà bufar i fer ampolles.

Autora: Eva Llobet. Farmacèutica

Relacionados

Aquesta web utilitza cookies per obtenir dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continues navegant considerem que acceptes el seu ús. Acceptar Llegir més