Inici 6-8 anys La febre

La febre

by escoles_admin

termòmetre

termòmetre

Hola! T’ajudo a saber si tens febre?

Em dic Grau. Sempre he volgut ser futbolista, però he hagut de seguir la tradició familiar i, per tant, sóc un termòmetre. M’agrada ser un termòmetre. Ajudo a les persones a saber si tenen febre. La meva feina és molt important: segons el número que aparegui a la pantalleta que tinc a la panxa puc fer que un nen o nena vagi a l’escola o no.
Tinc moooolt poder 😉 i un somni: ser el primer termòmetre futbolista del món.

Segur que tens febre?

El teu cos acostuma a estar entre els 36,5º i els 37º. Quan aquesta temperatura puja per sobre dels 37,8º o una mica més (segons on ens posem el termòmetre) , tens febre.

 

Entre els 37º i els 37,8º es parla de febrícula.

 

Segur que alguna vegada has sentit: “el nen té decimetes”. Es la forma que té l’àvia de dir que tens febrícula.

La febre juga a favor teu

Estàs calent? Això vol dir que dins teu ha començat una guerra. La febre està lluitant a favor teu per acabar amb alguna infecció. La febre forma part de les defenses del cos i avisa que hi ha alguna cosa, dins teu, que no acaba d’anar a l’hora.

La febre no és una malaltia, sinó una forma que té el nostre cos de defensar-nos de les infeccions. Per això no se l’ha de fer desaparèixer, s’ha de fer baixar.

Súper Grau al rescat! El termòmetre

Sovint per comprovar si esteu calents, els pares us posen la mà al front.

El gest és molt bonic i tendre, però no és de fiar. Si voleu estar segurs, heu de cridar en súper Grau, és a dir, a mi!

El termòmetre és l’eina que us indica si teniu febre. És recomanable que us el posi el pare, mare, avis, cangur o mestre perquè no hi hagi cap error en el resultat. Segons el termòmetre (no tots som iguals) i l’edat, decidiran si us l’heu de col·locar sota l’aixella, al cul, a l’orella o a la boca.

Què has de fer quan tens febre

 
Podem tenir-ne per molts motius. Un constipat, la grip, mal de coll o tenir cagarrines poden fer que el nostre cos pugi la temperatura.

De vegades, tenim febre i també ganes de jugar. Pots fer-ho, però sense esverar-te. Queda’t a casa amb mi, el teu amic Grau, ben a prop. Aprofita per dormir una mica més, mirar la tele una estona, escoltar la ràdio, llegir, dibuixar o distreure’t amb jocs tranquils.

Quina peneta: no podrem jugar a futbol.  😉

  • Encara que no tinguis massa gana ni set, és bo que mengis una mica i beguis força líquid. Això sí, evita els refrescos amb gas i cafeïna. El millor és prendre aigua, sucs i sopes.
  • Tampoc t’abriguis ni et tapis amb mantes com si visquessis al Pol Nord.
  • L’habitació ha d’estar ventilada. I si et fas banys d’aigua, procura que no estigui gelada.
  • I, sobretot, si et fa mal el coll, l’orella, la panxa, et trobes molt malament o no pots caminar, avisa els pares, avis, mestre, cangur o qui estigui amb tu. Potser t’haurà de visitar el metge.

Quan la pantalleta que els termòmetres tenim a la panxa passa del número 40º s’haurà d’avisar el metge.

Autora: Maria Pilar Gascón. Farmacèutica

Relacionados

Aquesta web utilitza cookies per obtenir dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continues navegant considerem que acceptes el seu ús. Acceptar Llegir més