Inici 6-8 anys L’otitis i el mal d’orella

L’otitis i el mal d’orella

by escoles_admin

Tens otitis? Sentir els sorolls, la música, les veus de les persones, els xiulets dels àrbitres de futbol, de vegades els crits de la mare; escoltar totes aquestes coses és possible gràcies a les orelles.

Les orelles són increïbles. No només serveixen per sentir els sorolls. També t’ajuden a poder estar dret, a caminar, a no tenir vertigen, és a dir, a mantenir l’equilibri.

Les orelles amaguen secrets. Amaguen el sentit de l’oïda. Entra i descobreix-ho tu mateix!!!

Però, ai! De vegades les orelles fan mal. No has tingut mai mal d’orella? Oi que molesta molt? Segur que alguna vegada t’han dit que tenies O-TI-TIS. Si vols saber per què, ara t’ho expliquem! Les orelles són una autèntica obra d’enginyeria.

Vegem-ho!!

 

Oïda externa

oideexterna Potser et penses que l’orella és aquesta part de pell estranya que és de cartílag i que tens a cada costat del cap. Sí, això és una orella, però l’orella que veiem només és una tercera part del que és una orella completa. La resta està per dins, al crani.

Aquesta part que tu veus es diu pavelló de l’orella o aurícula.

L’oïda externa capta el so.

 

Oïda mitjana

oidemitjana L’oïda mitjana és una cavitat, com ara un cigró, que està separada de l’oïda externa per una membrana fina com un paper de fumar. Aquesta membrana és el timpà.

A continuació hi ha tres ossets molt petits que es diuen martellenclusa estrep.

Quan el so topa amb la membrana, o sigui amb el timpà, aquest vibra i posa en moviment la cadena d’ossets, que transmeten el so a l’oïda interna.

La pressió de l’aire a l’oïda mitjana és igual a la pressió de l’aire de l’ambient exterior, la qual cosa permet la vibració. L’aire entra en aquesta part de l’oïda a través de les trompes d’Eustaqui, que la connecten amb la part posterior del nas.

De vegades, quan fas un badall i sents un petit soroll dins de l’orella, és perquè la trompa d’Eustaqui ha enviat una petita bombolla d’aire per igualar la pressió.

Per què fan mal les orelles quan s’enlaira o aterra un avió?
Quan la pressió de l’aire a l’oïda mitjana i externa no són iguals, pots notar dolor o tenir la sensació que no sents prou bé. És el que passa de vegades quan anem en avió i s’enlaira o aterra, o bé quan pugem o baixem muntanyes.

Per què tenim cera-cerumen a les orelles?
A l’oïda externa també és on es fabrica la cera, aquesta particular massa que se’ns fa a les orelles, que està formada de substàncies químiques especials que combaten les infeccions i ajuden a mantenir net el conducte auditiu.

Oïda interna

oideinterna L’oïda interna transforma la vibració que rep el timpà en senyals elèctrics, i les envia al cervell; així sentim els sorolls, les veus, la música, tot. Aquesta part de l’orella no és un cartílag, com l’oïda externa, sinó que és una estructura òssia que conté diferents líquids que amb els seus moviments estimulen les cèl·lules nervioses.

Aquesta part de l’oïda també és la que s’encarrega de mantenir l’equilibri.

 

Però què és l’otitis?

L’otitis és una infecció que pot afectar l’oïda interna o l’oïda externa, i que pot aparèixer de cop i fer mal només uns quants dies, o bé començar a fer mal de mica en mica i repetir-se durant un llarg període de temps.

ot_otitis

Les bactèries que produeixen la infecció poden entrar a la pell del canal auditiu per una petita rascada a l’orella amb l’ungla, un bolígraf o un objecte que s’hi hagi introduït, com ara els bastons per

netejar les orelles, que poden fer petites ferides

que irriten la pell.

De vegades, a més del dolor, l’otitis també pot provocar una mica de líquid.

En funció de la intensitat de la infecció, es qualifica l’otitis de diverses maneres:

 • Otitis externa aguda
 • Otitis mitjana aguda
 • Otitis serosa
 • Otitis mitjana crònica

De vegades l’otitis externa se’n diu “mal de nedador”, perquè el contacte constant de l’aigua amb l’orella pot provocar-la.

O sigui, que si vas sovint a la piscina durant l’hivern –o a l’estiu a la platja-, és possible que hagis tingut otitis o “mal de nedador” més d’una vegada.

Igualment, si estàs constipat, et poden fer mal les orelles… o una de sola.

Cal tractar seriosament l’otitis, perquè pot provocar sordesa.

Tenir sovint otitis és un pal.

Tot i parlar d’orelles, cal saber que és molt important saber-se sonar, i tenir sempre ben net el nas de mocs. Cal eliminar-los sempre cap enfora, no aspirar-los mai cap endins.

Segons estudis, es calcula que més del 80% dels nens tindran una otitis serosa abans de fer sis anys.

Símptomes de l’otitis

Hi ha diferents senyals per pensar que pots tenir otitis:

otitis_dolor
 • Si et fa mal l’orella.
 • Si et pica.
 • Si no hi sents bé (i no s’hi val quan et fas el sord per no fer el que et manen, eh?).
 • Si sents xiulets.
 • Si tens febre.
 • Si tens calfreds.
 • Si estàs nerviós o t’enfades fàcilment.
 • Si et trobes malament en general.
 • Si et mareges i vomites.
 • Si tens diarrea.

 

Tractament per a l’otitis

otitis_med Per tractar l’otitis, el primer que s’ha de fer és eliminar la infecció que la provoca.

Cal netejar el conducte auditiu amb molt de compte, deixant-lo ben net, per permetre que els medicaments (les gotes pomades) puguin actuar.

De vegades, es pot completar el tractament fent servir pastilles. Si fa molt mal es poden prendre pastilles contra el dolor, i també alleuja el dolor aplicar una mica d’escalfor a l’àrea afectada.

 

És molt important que quan et fa mal l’orella no te la remenis ni te la rasquis amb el dit o algun objecte.Quan la infecció hagi desaparegut, quan ja no tinguis otitis, has de mantenir netes les orelles i sempre seques.

I per nedar, si cal, posa’t taps.

ditorella

 

Parlem d’higiene

ot_higiene Si et fiques el dit a l’orella, potser et trobes com una massa groguenca o marronosa que es diu cera. Són secrecions de les glàndules sebàcies i ceruminoses de la pell, pèls o brutícia.

Cal que mantinguis l’orella seca neta, però de cap manera hauràs de ficar bastonets o altres utensilis per netejar més endins de l’oïda externa.

Aquesta cera actua de protector i lubrifica la pell i evita infeccions. D’alguna manera, es pot dir que les orelles tenen el seu sistema de neteja i desinfecció.

Autora: Maria Pilar Gascón. Farmacèutica

Relacionados

Aquesta web utilitza cookies per obtenir dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continues navegant considerem que acceptes el seu ús. Acceptar Llegir més