A la Marina li diuen que això de les aftes no és res,… però ella no sap ben bé de què li parlen.
Li ha sortit alguna cosa a la galta que no tenia. És una butllofeta que li molesta quan parla, menja o beu. Sí, el que té la Marina a la boca es diu afta. No s’ha de preocupar, ja que si no s’hi passa tot el dia la llengua ni se la toca li acabarà marxant.
On surten les aftes?
Les aftes són feridetes de forma arrodonida que apareixen a la boca. També se’n diuen llagues o úlceres.
Quan hi passem la llengua o ens freguen amb les dents, tenim la sensació que són grans, però acostumen a ser molt petites, diminutes. Surten a la part de dins de la galta, a la llengua, al paladar o a la part de baix de les genives. Són de color groc o blanc i les envolta una part de color vermell. La majoria es curen soles sense deixar marques. |
Per què apareixen?
Les aftes són petites ferides que ens fem a la part de dins a la boca. Com? Doncs, la majoria de vegades, quan ens mosseguem la galta o la llengua, per culpa de fer servir un raspall de dents massa dur o perquè l’aparell d’ortodòncia ens frega. Això sí, no sempre que ens queixalem, ens raspallem o portem ferros ens han d’aparèixer aftes.
Els nervis, també són amics de les aftes. Per aquest motiu, en surten a molts estudiants en èpoques d’exàmens.
Com es noten les aftes?
Què podem fer quan tenim aftes?
Es recomana utilitzar un raspall de dents suau, menjar coses toves (sí, les bledes són toves…), evitar aquells aliments que tinguin molt pebre o picants o els àcids.
Si ets molt nerviós, prova de fer exercicis per relaxar-te. El farmacèutic et pot recomanar productes que et serveixin per reduir el dolor. Només es va al metge quan es té aftes en casos molt excepcionals. |
I recorda…
Les aftes no s’encomanen entre persones. No surten aftes per fer petons a algú ni per compartir el mateix got.