Inici 6-8 anys Què és la varicel·la?

Què és la varicel·la?

by escoles_admin

A la Núria li han sortit crostes per tot el cos. Piquen molt! La Núria està malalta: té la varicel·la. Durant uns dies no podrà anar a l’escola.

La varicel·la és una malaltia causada per un virus. És molt comú entre els nens i quan la tens, et surten taques vermelles a la pell. A més a més és contagiosa, és a dir, una persona que la tingui la pot passar a una altra.

temav1

Alerta!, que s’encomana

Com ens pot encomanar la varicel·la un nen o una nena que la tingui?

1) Parlant o respirant davant nostre.
2) Si toquem els granets que li han sortit amb motiu de la malaltia.

Quan un company té la varicel·la, no ve a l’escola, perquè està dèbil i perquè ens la podria encomanar. Quan torna a classe, vol dir que ja està curat i no ens pot contagiar.

temav2

Granets i altres símptomes de la varicel·la

Les seves estacions preferides són la primavera i la tardor. Si la tens pot ser que:

disk tinguis febre (el termòmetre pot arribar fins a 40 ºC)
disk estiguis molt cansat
disk tussis
disk la pell se t’ompli de taques vermelles

Els granets són el símptoma estrella d’aquesta malaltia. En surten sobretot al cap, a la cara i al pit, però en podem trobar, també, als braços i a les cames.
Tenir la varicel·la és una mica pesat, però si fem cas al metge i als pares, després d’unes setmanes tornarem a estar com nous.

temav3

Com pica!

temav4

Potser, el més empipador de tenir la varicel·la és la picor. Com piquen els granets! Tot i això, s’ha de ser fort i no gratar-se, perquè ens poden quedar marques i cicatrius per sempre més. Hi ha locions i medicaments que et poden alleugerir la picor. Pregunta al teu farmacèutic.

Si tens la varicel·la SÍ que és aconsellable que et tallis les ungles. Així és més difícil fer-se ferides si en algun moment et grates.
Si tens la varicel·la NO és aconsellable que et dutxis sovint o et banyis, ja que dificulta que els granets s’assequin.

La varicel·la és té una vegada i prou

Hi ha una vacuna per no agafar la varicel·la que te la posaran als dotze anys, si no has tingut abans la malaltia o el teu pediatre no te la va posar quan eres molt petit.

Mira-ho pel costat bo: la varicel·la només es té una vegada a la vida. Així doncs, si l’has passada o la tens, ja no la tornaràs a patir mai més.

temav5

Autora: Maria Pilar Gascón. Farmacèutica

Relacionados

Aquesta web utilitza cookies per obtenir dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continues navegant considerem que acceptes el seu ús. Acceptar Llegir més